Αναζήτηση
  • SZ Team©

MediaTek vs Snapdragon: σκληρή μονομαχία με έναν νικητή


Στις μέρες που ζούμε η τεχνολογία των smartphones έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι απαιτήσεις των χρηστών ολοένα και αυξάνονται και οι κατασκευαστές προσπαθούν να κερδίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς προσπαθώντας να καλύψουν τις περισσότερες από αυτές.

Σίγουρα το design είναι ένας βασικός παράγοντας στην επιλογή μιας συσκευής. Θέλουμε να είναι όμορφή, ανθεκτική με premium αίσθηση, αλλά ταυτόχρονα να ξέρουμε ότι η εταιρεία που έχουμε επιλέξει θα υποστηρίξει τη συσκευή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που πολλοί ίσως το αγνοούν ή το βάζουν σε δευτερο-τρίτη μοίρα κατά την διαδικασία επιλογής smartphone. Μιλάμε για τον επεξεργαστή, την καρδιά ενός smartphone που δίνει ζωή στη συσκευή και ουσιαστικά την τοποθετεί στην αντίστοιχη κατηγορία, high-end, mid-range ή έστω και low-budget συσκευή.


Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους δύο πιο διαδεδομένους επεξεργαστές, MediaTek και Snapdragon. Δεν λέμε ότι είναι οι κορυφαίοι, όμως αφορούν το 90% των smartphones που κυκλοφορούν σήμερα.

MEDIATEK


Ξεκινώντας με την MediaTek να σας ενημερώσουμε ότι πρόκειται για ταϊβανέζικη εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή επεξεργαστών. Οι επεξεργαστές αυτοί φημίζονται για τους πολλούς πυρήνες, όπως για παράδειγμα 6-πύρηνοι, 8-πύρηνοι αλλά και 10-πύρηνοι.

Οι επιδόσεις των MediaTek επεξεργαστών είναι το δυνατό τους σημείο. Λόγω των πολλών πυρήνων μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε κάθε είδους βαριά δοκιμασία που μπορεί να τους υποβάλουμε. Το multi-tasking το έχουν για παιχνιδάκι, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν και μεγάλη ποσότητα ram. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι νούμερα όπως 4gb, 6gb ή και 8GB ξεκινήσαμε να τα βλέπουμε σε συσκευές με MediaTek επεξεργαστές. Άρα περισσότερη ram, καλύτερη επίδοση επεξεργαστή MediaTek.

Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης των MediaTek συσκευών υπάρχει και είναι μια πραγματικότητα. Έχει εντοπιστεί σε αρκετές συσκευές και είναι λογικό μιας και οι παραπάνω πυρήνες εκπέμπουν περισσότερη θερμότητα όταν χρησιμοποιούνται στο σύνολό τους.

Τα γραφικά σε συσκευές με MediaTek επεξεργαστές αναλαμβάνουν τα Mali graphics, με επιδόσεις που πραγματικά δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο, ακόμα και τους απαιτητικούς gamers.

Ένα άλλο μελανό σημείο των MediaTek επεξεργαστών είναι το λεγόμενο battery drain. Στον τομέα της μπαταρίας οι συσκευές με MediaTek επεξεργαστή έχουν θέμα. Δεν γίνεται και η καλύτερη δυνατή διαχείριση της μπαταρίας, ακόμα και σε συνθήκες αναμονής, με αποτέλεσμα οι συσκευές με MediaTek επεξεργαστή δύσκολα να βγάζουν την μέρα (οι περισσότερες από αυτές).

SNAPDRAGON


Και τώρα ήρθε η ώρα των Αμερικανών. Την κατασκευή των Snapdragon επεξεργαστών έχει αναλάβει η αμερικάνικη Qualcomm. Η βασική διαφοροποίηση των Snapdragon επεξεργαστών με τους υπόλοιπους είναι ότι στο εσωτερικό τους θα συναντήσει κανείς πολλούς μικρότερους επεξεργαστές, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλήθος από διεργασίες.

Το chipset του Snapdragon ονομάζεται SoC (System on chip) που σημαίνει ότι μέσα του περιλαμβάνει CPU, GPU (Adreno Graphics) Image processor, Media processor, DSP (Digital Signal processor), Cellular modem unit, WiFi module, Radio module, GPS module και άλλα πολλά. Και όλα αυτά βρίσκονται μέσα σε έναν Snapdragon επεξεργαστή και συνεργάζονται αρμονικά για ένα άψογο αποτέλεσμα.

Το θέμα της μπαταρίας βρίσκεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και έτσι οι συσκευές με Snapdragon επεξεργαστή φημίζονται για τις ενεργειακές επιδόσεις τους.

Οι επιδόσεις είναι αρκετά καλές σε multi-tasking, heavy gaming και γενικότερα απαιτητικές διεργασίες.

Στο θέμα της θερμότητας στους Sanapdragon επεξεργαστές απλά δεν υπάρχει θέμα, καθώς γίνεται άψογη διαχείριση των πυρήνων.

Τα γραφικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω αναλαμβάνονται από την Adreno graphics, τα οποία είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για χρήση σε συσκευές με Snapdragon επεξεργαστές και όπως καταλαβαίνετε η συνεργασία είναι επίσης άψογη.

AND THE WINNER IS...

Ναι, καλά το υποψιαζόσαστε. O Snapdragon υπερέχει ξεκάθαρα. Στο σύνολο των χαρακτηριστικών είναι καλύτερος από έναν MediaTek επεξεργαστή.

Πολλές συσκευές με MediaTek επεξεργαστή μπορεί να εμφανίζονται πιο δυνατές σε διάφορα test, όπως Benchmark, Geekbench, Basemark X (με τα οποία συνήθως, εδώ στο smartponerz.gr δεν ασχολούμαστε, καθώς προκύπτουν νούμερα που λίγη σημασία έχουν για τον μέσο χρήστη και την καθημερινή χρήση της συσκευής του), αλλά στη συνολική απόδοση υστερούν.

Σύμφωνα με πολλούς χρήστες, συσκευές με MediaTek επεξεργαστή έχουν συνήθως πρόβλημα με το GPS (αργεί να "λοκάρει" δορυφόρους ή αργεί να επαναπροσδιορίσει μια διαδρομή), έχουν θέματα υπερθέρμανσης, ενώ οι φωτογραφικές επιδόσεις των συσκευών κινούνται στο μέσο όρο χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Επίσης και στο κομμάτι της συνδεσιμότητας, πχ εμβέλεια WiFi, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά με πολλά παράπονα για αποσυνδέσεις.

Από την άλλη οι συσκευές με Snapdragon έχουν πολύ καλύτερες φωτογραφικές επιδόσεις, συνδεσιμότητα απροβλημάτιστη, καλή διαχείριση μπαταρίας και δυνατές επιδόσεις χωρίς την αναγκαία ύπαρξη τεράστιας ram.

Και κλείνοντας να αναφέρουμε ότι οι συσκευές με Snapdragon είναι σαφώς πιο ακριβές (συνήθως) σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούν MediaTek και ίσως να είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ισχύει το γνωστό: ότι πληρώνεις παίρνεις.


 Social Field & more

SmartphonerZ v.2 transparent white.png

 |   Όροι Χρήσης   |   Επικοινωνία   |   Διαφήμιση   |   About   |  

 with ❤️️ + respect by

 ©2016-2020  Copyright Smartphonerz.gr

Λογότυπα, επωνυμίες και εμπορικά σήματα ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Π